september 7, 2020 /

Leder – september 2020

Corona

Denne epidemi har på få sekunder vendt vores verden helt på hovedet.

Heldigvis har vi undgået de scenarier, som vi har set i Spanien og Italien, og heldigvis lever vi i et land, hvor man fra politisk side har udarbejdet hjælpepakker til det private arbejdsmarked. Det er vi naturligvis glade for på mange måder. Men de mange flotte politiske udmeldinger på diverse pressemøder om, at man ’holder hånden under de danske virksomheder klinger lige nu hult i forbindelse med hjælpepakken for ’tabt omsætning’.

SMVdanmark har på baggrund af information fra vores medlemmer lavet en analyse, som viser, at hver tredje frisør, der har modtaget denne hjælpepakke, skal betale hele beløbet tilbage. Baggrunden for dette er, at Erhvervsstyrelsen nu er kommet frem til, at hvis man ikke mistet mindst 30% omsætning i gennemsnit fra 9/3 til 8/6 i forhold til en lignende 3 måneders referenceperiode sidste år, så får man slet ingenting. Heller ikke for de 5 uger, hvor politikerne tvangslukkede vores saloner. Den omtalte analyse viser, at hver tredje frisør ”kun” har haft et tab på mellem 25% og 29%, når man udregner på den måde.

I Bekendtgørelsen står der meget tydeligt, at hvis man er tvangslukket, vil man blive kompenseret med 23.000 kr. pr. måned. Nu vælger Erhvervsstyrelsen så at koble denne passus i Bekendtgørelsen sammen med den om de mindst 30% i mistet omsætning i hele tre-måneders perioden.
Det har været umuligt at læse sig til!

Både vi, mange medlemmer, revisorer og jurister har haft kontakt til styrelsen for at høre, om denne pakke ikke ville blive opdelt i to perioder; nemlig tvangslukkeperioden og den åbne periode. Virksomhedsguiden har heller ikke oplyst noget om, at begge disse perioder skulle sammenholdes, Tværtimod! Vi har intet svar fået før sidst i juni måned, hvor styrelsen skriver, at de har bestemt sig for, at det er én lang periode.

Der er skaden jo allerede sket for vores medlemmer! De har knoklet i vildskab, da vi fik lov at genåbne. De har betalt masser af overarbejde, solgt produkter med store rabatter og selv været afskåret for ferie og frihed med familien for at fastholde en kundekreds og dermed eksistensgrundlaget både for de ansatte og sig selv. Derfor udviser regnskaberne en stor omsætning, men det er jo ikke det samme som en god bundlinje! Det burde være logik, men det straffes de nu for af landets politikere.

Alle, der har søgt, har jo kun kunne ansøge én gang, hvilket har betydet, at næsten alle vores medlemmer har 69.000 kr. stående på deres konto, da vi jo ikke vidste hvor længe, vi skulle være tvangslukkede. Til gengæld betyder det også, at de frisører, som HAR mistet 30% af deres omsætning eller derover, får for alle tre måneder, dvs. 69.000 kr. Hvis ikke, skal alle pengene returneres.

Det skal ikke lyde, som en klagesang fra frisørerne. Vi kan godt klare os selv, men det rimelige ville være, at ALLE skal have kompensation for de 5 ugers tvangslukning, og at man så ser på den resterende del. Hvis man i den åbne periode IKKE har mistet 30% af sin omsætning eller mere, så skal vi naturligvis ikke have kompensation for denne periode. Det vil være den rimelige og den naturlige fordeling og meget billigere for samfundet. Vi vil gerne klare os selv, og det kan vi godt, men vi vil ikke af egen lomme betale en masse penge, fordi man fra politisk side ikke kan få sig snøvlet sammen til at komme med et svar. Et svar, som man overhovedet ikke kan læse sig til nogen steder.

I denne situation vælger man fra styrelsens side at tage en hel branche som gidsler. Det er ikke i orden. Heldigvis har en af vores politikere i Folketinget rejst spørgsmålet om dette til vores Erhvervsminister. Vi håber det hjælper.

Jeg kan som bonusinfo oplyse om, at der den 12/3 blev vedtaget en lovændring, som betyder, at såfremt vores politikere tvangslukker en virksomhed, så er de ikke længere forpligtet til at kompensere økonomisk. Før d. 12/3 så dette anderledes ud.

Endelig kan jeg oplyse, at man nu fra Erhvervsstyrelsens side har været inde og rette i vejledningen på Virksomhedsguiden, så der står det, som de nu melder ud.

Kan man kalde det en tilståelsessag? Det mener jeg😊

Sammen med SMVdanmark kæmper vi videre!

Dig & din salon

De bedste vilkår for at drive salon i Danmark.

Læs mere her

Jura & regler

Personlig rådgivning om arbejdsregler og vilkår i branchen.

Læs mere her

Kontante fordele

Attraktive samarbejdsaftaler til både privatliv og arbejdsliv.

Læs mere her
KURSER
Frisørfagets høje faglige niveau er afgørende for både dig og branchen, og med et stærkt kursusprogram tager vi i dofk ansvar for, at du gennem hele din karriere kan stå stærkere.
Menu
DOFK
Info