april 23, 2019 /

Leder April 2019

Muskel og skeletskader i frisørfaget

Sidste år sørgede dofk sammen med DFKF at få lukket op til Arbejdsmiljøforskningsfondens pengetank, så der kunne bevilges penge til forskning i muskel- og skeletskader i frisørfaget. Pengene indgår i et forskningsprojekt over 3 år, hvor dofk og DFKF i samarbejde sammen med Bispebjerg Hospitals forskningsenhed vil forsøge at skaffe dokumentation på, at frisørerne får lige så mange muskel-og skeletskader, som i andre brancher, selvom vi ikke har de tunge løft.

Andre brancher får disse skader anerkendt, som arbejdsskader, men netop fordi at vi ikke løfter noget ”tungt”, så anerkendes skaderne ikke. Derfor blev der i efteråret iværksat målinger af, hvor mange gange vi reelt løfter armene dagligt.

Ved hjælp af mange mestre og assistenter blev der på adskillige saloner indhentet en masse tal til diverse statistikker og analyser, som forhåbentlig skal bane vejen for, at der i de situationer, hvor man ikke længere kan blive i faget pga. nedslidning, er stillet ligesom i andre brancher.

Nedslidningen kan ramme alle i branchen, både mestre, svende og elever, og derfor er det utrolig vigtigt, at organisationerne arbejder sammen om dette projekt.

Jeg sidder sammen med Lone Frost fra DFKF i en følgegruppe, som på nærmeste hold følger denne forskning. I denne gruppe sidder bl.a. også Arbejdstilsynet, Pension Danmark og adskillige læger og forskere. Det bliver spændende at følge denne undersøgelse gennem de kommende år.

Barselsordning for selvstændig

SMVdanmark arbejder stadig på en barselsordning for selvstændige. Jeg må dog erkende, at det ikke er noget, som er lige på trapperne. Et folketingsvalg udskyder jo en masse reelle tiltag og erstattes af en masse valgløfter, som det bagefter kan være svært at indfri, fordi der skal 90 stemmer til et flertal. Dette betyder nødvendigheden af et samarbejde mellem en hel del partier, og det er jo der problemerne opstår. Men kampen er ikke opgivet, og når valget er overstået, så tager vi igen fat på de pågældende politikere, som har ansvaret for, at det skal være muligt for selvstændige at kunne opnå en økonomisk retsstilling i samfundet, som alle de ansatte i dette land.

Hvis man er indehaver af en salon, som er oprettet i selskabsform, så har man dog muligheden for at melde sig ind i barsel.dk, hvor man som anpartshaver vil blive betragtet som ansat, og dermed vil man være berettiget til at få barselsdagpengene suppleret op til de ca. 180 kr./time.

Den mulighed eksisterer, og den skal man være opmærksom på.

Svendeprøverne

Snart venter svendeprøverne, og det er dejligt at se at tallene begynder at vende. 156 elever skal op til prøven, og indtaget af elever er også støt stigende. Det betyder heldigvis, at der kommer flere faglærte hænder i faget, og det trænger vi til. Det er vores fremtid i branchen, og derfor er det dejligt at se, at flere og flere mestre sørger for at give lærdom, erfaringer og arbejdsglæde videre.

Vi i dofk ønsker alle de kommende assistenter held og lykke med svendeprøven.

 

 

Dig & din salon

De bedste vilkår for at drive salon i Danmark.

Læs mere her

Jura & regler

Personlig rådgivning om arbejdsregler og vilkår i branchen.

Læs mere her

Kontante fordele

Attraktive samarbejdsaftaler til både privatliv og arbejdsliv.

Læs mere her
KURSER
Frisørfagets høje faglige niveau er afgørende for både dig og branchen, og med et stærkt kursusprogram tager vi i dofk ansvar for, at du gennem hele din karriere kan stå stærkere.
Menu
DOFK
Info